Planering och bedömning

Vecka 18 - Skriv på bloggen (del av examinationsuppgiften):

1. Redogör för betydelsen av en röd tråd i den pedagogiska planeringen (hur planering, genomförande och bedömning är sammankopplade)

2. Ge exempel på samarbeten med elevens övriga lärare som är gynnsamma för elevens språk- och kunskapsutveckling.

3. Redogör för bedömning i ämnet modersmål och reflektera kring bedömning utifrån ett elevperspektiv, men också utifrån ett lärarperspektiv och utifrån styrdokumenten när det gäller förmågor versus kunskapskrav.

4. Redogör för utvecklingsmöjligheter som du anser finns inom rollen som modersmålslärare när det gäller allt ovanstående.

Röd tråd är ett begrepp som är jätte viktig när man gör en längre redogörelse/planering för att kunna följa ett sammanhang inom berättarkonsten eller planeringen, om man förlorar sammanhanget tappar man också tråden samtidigt. Man jämför kursplan, Kunskapskravet, centralt innehåll och ämnes syfte med nuvarande elevens kunskap och förmågor i sammankopplade sätt. Planeringen, genomförande och bedömning alltid häng ihop eftersom vad du har planerat, vad du genomför och den utvärdering du gör måste gå samman och matcha. Parallell bedömning med eleverna är formativ bedömning görs för att planera undervisningen och bedömningen vid betygssättning är summativ bedömning mot kunskapskraven i slutet av ett moment.

Jag har en bra kontakt med några lärare som utvärderar eleverna mycket bra. Tillsammans bedömer vi eleverna på svenska och om barnet har svårigheter på svenska, jag tolkar från svenska till somali och tvärtom. De dagliga klassvärderingarna och provresultaten används för att bedöma eleverna och genom dessa steg klarar så många barn. De formerna ingår samtal, redovisning, Estetiska, uttrycksformer som musik/drama eller prov och uppsatser. Vi frågar och informerar alltid varandra om elevens utveckling och framsteg nästan varje vecka. Finns många vårdnadshavare som inte kan tala Svenska så jag hjälper dem att skicka information om sina barn bland annat resultaten i slutet av termin och vårdnadshavare skickar information eller frågor om barnets utveckling genom mig. Jag deltar ibland i utvecklingssamtal med övriga läraren, eleverna och vårdnadshavaren för att uppdatera föräldrarna och diskutera hur man kan förbättra och stödja eleverna i olika ämnen om han/hon behöver.

I styrdokumentet finns det planeringar och kunskapskrav som elever måste nå i samtal-, läs, skriv- och lyssningsförmåga så det är mycket tydligt oavsett vad barnet förväntas att klara och studera. det finns förhållanden på alla nivåer, så bedömningen är baserad på det redan planerade innehållet, kunskapskrav och syfte. Eleven får veta vad han/hon ska kunna i slutet av kursen så att han/hon kan fokusera och lära sig mycket bra på områden. Det betyder att de kommer att anpassa sina lärande till dessa. För varje uppgift som ska bedömas måste fröken klargöra vilka sidor av kunskapskraven är relevanta. En bedömning representerar att den här eleverna får möjlighet att vissa sina förmågor och kunskaper i ett sätt eller flera för att klara målet.

Det finns olika utvärderingsformer som vi väljer från för att upptäcka kunskapssituationen för eleven och fatta egna beslut. Läraren organiserar hjälpmedel, metod oavsett om det är digitala verktyg eller manuellt. Enligt elevernas individuella behov läraren hjälper i klassen att lyfta upp och i slutet av lektionen frågar läraren hur lektionen var, bra, dålig eller så där, svår eller lätt för att förbättra nästa lektion eller göra några förändringar.

I Lgr 11 formuleras följande riktlinjer om bedömning:

Läraren ska

     Genom utvecklingssamtal och den individuella utvecklingsplanen främja elevernas kunskapsmässiga och sociala utveckling,

     Utifrån kursplanernas krav allsidigt utvärdera varje elevs kunskapsutveckling, muntligt och skriftligt redovisa detta för eleven och hemmen samt informera rektorn,

     Med utgångspunkt i föräldrarnas önskemål fortlöpande informera elever och hem om studieresultat och utvecklingsbehov, och

     Vid betygssättningen utnyttja all tillgänglig information om elevens kunskaper i förhållande till de nationella kunskapskraven och göra en allsidig bedömning av dessa kunskaper. 

Dokumentation är jätte viktig för systematiska kvalitetsarbete på skolan och gör alla osynliga synligt. Under planering och utvärdering gör lärare mycket dokumentation och delar med elever, föräldrar och rektor och behåller för framtida referensändamål. De använder också denna dokumentation för hyvling och förberedelse nästa gång.

”Enligt Skolverket ska lärare bland annat använda dokumentation som ett verktyg för att följa upp och utvärdera undervisningen och elevernas kunskaper och lärande”.

Lärarna har utvecklingsmöjligheter varje dag eftersom varje gång de förbereder en lektion lär de sig nya saker genom att läsa och skärpa sina färdigheter. I slutet av terminen deltar de i kurser och gruppkurser för att uppdatera sin kunskap. Arbetsmiljön är mycket ren, organiserad och lärarna har möjlighet att äta med elever utan extra kostnad.

 

 

 

 

https://www.skolverket.se/download/18.6bfaca41169863e6a6596de/1553963978320/pdf2660.pdf

 

https://www.skolverket.se/undervisning/grundskolan/laroplan-och-kursplaner-for-grundskolan/laroplan-lgr11-for-grundskolan-samt-for-forskoleklassen-och-fritidshemmet?url=1530314731%2Fcompulsorycw%2Fjsp%2Fsubject.htm%3FsubjectCode%3DGRGRMOD01%26tos%3Dgr%26p%3Dp&sv.url=12.5dfee44715d35a5cdfa219f#anchor1

 

https://padlet.com/emma_almingefeldt/planering



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0